Loading

Blog – Prezentare generală

 

În acest blog sînt informații din unele domenii cu care am avut contact pînă acum. În condițiile în care există o cantitate foarte mare de informație falsă pe internet sper ca articolele mele să explice și clarifice anumite probleme (unele extrem de importante).

Reținem că unul din cele mai dificile lucruri pentru un om este să renunțe la obiceiurile pe care le are (chiar dacă aceste obiceiuri sînt nocive pentru persoana respectivă). Din punctul meu de vedere singura metoda potrivită de convingere a unui om este prezentarea cît mai clară a problemelor și a rezolvărilor.

În secțiunea de "calitatea vietii" sînt mai multe informații utile referitoare la menținerea stării bune de sănătate. Din punctul meu de vedere acesta ar trebui sa fie unul din scopurile principale ale oamenilor. O persoană bolnavă nu o să poată gîndi limpede, asta s-a observat în urmă cu mii de ani, de cind avem dictonul "minte sănatoasă în corp sănătos". Pe de alta parte Sfinții Părinți ai ortodoxiei au remarcat că "mintea este ochiul sufletului". Un suflet orb este în pericol foarte mare să cadă. Mintea trebuie sa fie capabilă în permanență să discearnă binele de rău iar pentru aceasta trupul trebuie sa fie menținut în conditii bune (daca nu perfecte) de sănătate.

Cred că este clar pentru toată lumea că într-un fel gîndește și acționează un om sănătos și în cu totul alt mod un om măcinat de boală. Un om care nu are nici o durere fizică are mari șanse să poată mînca bine (de fapt asta este o precondiție a unei stări excelente de sănătate), dormi bine, munci bine și, cel mai important, gîndi bine.

 

Aparent oamenii pun sănătatea lor pe primul loc dar asta este în realitate numai la nivel declarativ. Importanța sănătății trupești este recunoscută verbal de foarte multă lume dar cînd vine vorba de acțiuni concrete în acest sens se observă că eforturile sînt extrem de limitate.

Cauzele acestui comportament sînt multiple:

  •  lipsa unor cunoștinte (pe care o să le prezint și sper să le clarificăm pe acest site)
  •  comoditatea
  •  rezistența la schimbare, chiar dacă această schimbare este în bine (modificarea stilului de viață și gîndire este, repet, este una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor)
  •  dificultăți în implementarea unui stil de viață sănătos (abținerea de la anumite alimente, renunțarea la anumite obiceiuri nocive, etc). Aceste dificultăți sînt în realitate de ordin psihologic, nu fiziologic. În mod normal mintea trebuie să domine trupul și nu invers, numai că asta se întîmplă la destul de puțini oameni.

Civilizația "modernă" a adus foarte multe modificări în stilul de viață al oamenilor într-un timp istoric foarte scurt. Aceste modificări (sedentarismul, substanțe chimice noi introduse în mîncare și cosmetice, medicamente, modificarea proceselor de prelucrare a hranei, etc) nu sînt neapărat bune (unele sînt de fapt foarte nocive pe termen lung).

Substanțele noi introduse în circuit de oameni au impact asupra organismului pe două nivele: alimentație și igienă corporală (sau înfrumusețare). Chimicalele din alimente pot afecta grav metabolismul, imunitarea, etc iar cele din cosmetice pielea sau dantura, cu efecte pe termen lung extrem de grave.

În zilele noastre există foarte mulți oameni care nu au termen de comparație pentru gustul alimentelor pentru că nu au avut ocazia să mănînce mîncare "adevărată". În industria alimentară se folosesc în prezent foarte multe substanțe care denaturează grav proprietățile alimentelor. Unele dintre aceste substanțe înșeală simțurile omului (gust, miros, văz). Așa a fost posibil, de exemplu, ca în țara noastră să se văndă sute de tone de carne alterată fără ca nimeni să sesizeze asta.

Cosmeticele și pasta de dinți pot avea efecte foarte grave asupra pielii pe termen lung. Substanțele din cosmetice pot provoca fisuri in piele, fisuri care sînt populate de virusuri sau bacterii care, în timp, pot provoca probleme foarte mari de sănătate (căderea părului, parodontoză, probleme ale pielii care nu se mai vindecă din cauză că sînt provocate tocmai de produsele care ar trebui să ne ferească de așa ceva, etc).

Acestea sînt motivele pentru care aici o să vedeți metode și rețete de fabricat săpun sau murături acasă, tehnici (principii) de preparare corectă a mîncării, cauze și prevenire a atacurilor bacteriene și virale,  etc, într-un cuvînt ce trebuie să facem pentru a preveni problemele de sănătate. Uneori cauzele acestor probleme sînt destul de greu de determinat și destul de neașteptate (de exemplu știați că hîrtia "iginenică" nu este chiar așa de igienică și că în realitate este cauza principală a formării hemoroizilor?).

Deși pe acest site o să vedeți și alte informații importante despre lumea în care trăim eu recomand cititorilor concentrare maximă în prima fază pe secțiunea de calitate a vietii. Sănătatea de fier și judecata limpede sînt cele mai importante, celelalte vin după aceea.

 

În secțiunea "mediu înconjurător" sînt cîteva informații referitoare la "funcționarea" și protecția mediului inconjurator. Din nou, "avansul" civilizației umane nu a fost neapărat în sens bun. Agricultura "modernă" de exemplu distruge solurile si produce alimente de proasta (sau foarte proasta) calitate, pline de substanțe chimice care nu existau în urmă cu o sută de ani și care pot avea un impact extrem de important asupra oamenilor. De exemplu aceia, puțini, care au avut ocazia să mănînce o roșie crescută cu mîinile lor, după metode tradționale, știu foarte bine care este diferența față de o roșie din supermarket.

Pe acest site o sa vedeti citeva metode de practicare a unei agriculturi "ecologice", fără substanțe noi, netestate. O să vedeți cum se face compostul (adevăratul și singurul fertilizator complet existent), cu ce se stropesc pomii sau legumele pentru a nu fi atacate de bacterii, cum se planteaza pomii, etc

Dezvoltarea umană are un impact deosebit (în rău) și asupra climei, aspect prezentat în articolul de analiză a modificărilor climatice.

 

Secțiunea de "construcții" (instalații) a blogului a apărut în urma unor experiențe negative avute de mine sau de alții în acest domeniu. Țara noastră duce lipsă de personal calificat în multe domenii, nu numai în construcții. Asta practic ne trimite, ca tară, pe ultimele locuri în Europa. La noi este destul de greu să găsești mecanici, constructori, etc profesioniști. Lipsa de profesionalism coroborată cu prejudecătile are efecte grave în practică.

Prin articolele de acolo o să demontez anumite mituri astfel încît cei care sînt în situația de a construi ceva să fie măcar avertizați asupra problemelor care pot apărea.